Mají titul. Ale je jim na nic. Přesto by Piráti chtěli více „vzdělanějších“

17.05.2024 20:20 | Monitoring

Pirátská poslankyně Klára Kocmanová žádá, aby se vzdělání v Česku stalo dosažitelnějším. „Studium na vysoké škole je samo o sobě dost náročné,“ poukazuje Kocmanová s tím, že mnozí vysokoškoláci musí při studiu pracovat „a o to méně času potom mají na studium“. Dle Eurostatu však ani vysokoškolské studium pro všechny absolventy automaticky neznamená jistotu práce, v níž mohou svou vysokou úroveň vzdělání využít. 13 % českých vysokoškoláků tak končí na pozicích, k nimž vysoká škola není potřeba.

Mají titul. Ale je jim na nic. Přesto by Piráti chtěli více „vzdělanějších“
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Kromě toho, že data Eurostatu ukazují, že na tom Česko není v problematice překvalifikovanosti pracovní síly v porovnání s ostatními evropskými zeměmi ani zdaleka příliš špatně, upozorňují rovněž na skutečnost, že vyšší překvalifikovanost mají v mnoha evropských zemích ženy než muži. V roce 2023 činila míra překvalifikovanosti v EU 22 %, z toho 21 % u mužů a 23 % u žen.

Vyšší míru překvalifikovanosti měly ženy v 18 z 27 zemí EU, přičemž největší rozdíly byly zaznamenány na Maltě a na Slovensku (až 8 % rozdíl) a v Itálii (rozdíl 7 %). Ze zemí, kde měli vyšší míru překvalifikovanosti muži, pak vyčnívá naopak Litva (rozdíl 5 %), Lotyšsko (rozdíl 4 %.) a Bulharsku (3 % rozdíl).

Česko pak na tom v rámci překvalifikovanosti – tedy zaměstnávání lidí s nejvyšším stupněm vzdělání v profesích, které tak vysokou úroveň vzdělání nevyžadují – není ani zdaleka špatně a má dokonce její druhou nejnižší míru v Evropě. Po Lucembursku, kde je 5% překvalifikovanost, se Česká republika umístila na druhém místě spolu s Dánskem, kde míra překvalifikovanosti činí totožně 13 %.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na humanitních vysokých školách,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 18.05.2024 8:49:10
studium náročné vůbec není. Je to žvanírna, kde se ani pořádně nenaučí angličtinu, důkazem je náš přemoudřelý humanitně vzdělaný Nutelín ozdobený tituly zepředu i zezadu. Politologů, teatrologů, filozofů, sociologů každý rok vycházejí stovky ba tisíce, takže pak řada z nich skončí někde za pultem nebo v montovně.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…